For nylig blev landbrugets topchef, Karen Hækkerup, i Børsen citeret for at kalde forgældede landmænd for uduelige. Efterfølgende var hun ude med riven efter Børsen, da hun mente, at hun var blevet fejciteret.

Den del af debatten vil jeg ikke blande mig i, men Karen Hækkerups ide om at udfase nogle af de mest forgældede landmænd, køber jeg nu heller ikke. Dansk landbrug agerer nemlig på et verdensmarked, hvor vi ved at lukke danske landmænd blot ville åbne et hul for konkurrenter fra udlandet.

Karen Hækkerup forklarer desuden, at man ikke skal se på rammevilkårene alene, men det er da et godt sted at begynde, vil jeg mene. For danske landmænd producerer under meget strengere rammevilkår end kollegerne i de andre EU-lande for slet ikke at tale om kollegerne på verdensmarkedet.

Der er således en direkte sammenhæng mellem den nidkære danske overfortolkning af EU-reglerne og den arbejdsløse slagteriarbejder Hansen og den konkurstruede landmand Jensen.

Vi skal derfor først og fremmest se på rammevilkårerne for dansk landbrug, for jeg mener nemlig at de dygtige danske landmænd på mange områder kan konkurrere sig ud af krisen, hvis betingelserne er i orden.

Det er på tide, at vi viser landbruget solidaritet og kigger på de "uduelige" rammevilkår. Samtidig kunne Karen Hækkerup, der får en milliongage, måske gå foran i solidaritetens navn ved at gå en smule ned i løn?


Hjælp os med at hjælpe Danmark 

Giv et bidrag